تحلیل محتوای تاریخی کتب درسی مطالعات اجتماعی متوسطه اول در معرفی و شناساندن منابع تاریخ نگاری
کد مقاله : 1117-CNF
نویسندگان
فریده حیدری *1، سعدیه حیدری2، شکیلا غلامی3
1دبیر مطالعات اجتماعی متوسطه اول ناحیه 1 سنندج
2دبیر مطالعات اجتماعی مقطع متوسطه اول شهرستان کامیاران
3دانشجوی دبیری جغرافیا پردیس دانشگاه امیر کبیر
چکیده مقاله
پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان شناساندن منابع تاریخ نگاری در کتاب مطالعات اجتماعی متوسطه اول به فراگیران صورت گرفت، روش پژوهش تحلیل محتوا به روش کمی وکیفی است که با در نظر گرفتن چهار مولفه ی کتب و نوشته ها، آثار و بناها، منابع تصویری و موزه ها و محتویات در دو مقوله متن و نمودار و تصاویر مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش کتاب های مطالعات هفتم، هشتم و نهم است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کتاب درسی مطالعات هفتم با بیشترین فراوانی در معرفی و شناساندن مولفه های مرتبط با آثار و بناها و سنگ نوشته در قالب و بدنه فرعی کتاب (تصاویر) می باشد. کتاب درسی مطالعات هشتم با بیشترین فراوانی در معرفی کتاب ها (هم منابع تاریخی و هم غیر تاریخی) نیز در قالب و بدنه فرعی کتاب( تصاویر) موثر بوده است.
کتاب درسی مطالعات نهم به غیر از مواردی محدود در مولفه روزنامه ها و عکس و تصاویر که در قالب و بدنه فرعی کتاب ارائه گردیده، کمترین آگاهی بخشی را داشته است.
نتیجه نهایی پژوهش اینکه کتاب های درسی مطالعات متوسطه اول در حوزه آگاهی بخشی و شناساندن منابع تاریخ نگاری پا را از سطوح اولیه دانش فراتر نبرده است.
کلیدواژه ها
واژگان کلیدی: تحلیل محتوا، منابع تاریخ نگاری، کتاب درسی، متوسطه اول
وضعیت: پذیرفته شده